Naulat ja niiden käyttötarkoitus
Kirjasta: Pientalo Pentti Jormalainen
Rakentajain Kustannus Oy

Hyvä kirja pientalorakentajalle!
Lankanaula
Lankanaula
Nelikulmainen sileä varsi, tasakanta, kirkas tai kuumasinkitty. Yleisin naulatyyppi rakennus- ja puusepäntöissä. Käytetään mm. ulkoverhouksissa, koolauksissa, kattoristikoissa sekä rakennustelineissä.

Dyckert naula
Dyckert eli uppokantanaula
Nelikulmainen, pienikantainen. Käytetään mm. piilonaulauksissa haluttaessa kanta pois näkyvistä.

Huopanaula
Huopanaula - kattohuopanaula
Pyöreä tai pyöreä profiloitu varsi, laaja tasakanta, kuumasinkitty. Käytetään kattohuovan, pahvin, vuorauspaperin yms. naulauksessa.

Kampanaula
Kampanaula
Pyöreä, kamparihlattu, tasa- tai uppokanta, sähkösinkitty. Käytetään kohteissa, joissa tarvitaan suurta vetolujuutta.

Kierrenaula
Kierrenaula
Kierteinen varsi, tasa- tai uppokanta, sähkö- tai kuumasinkitty. Käytetään kohteissa, jotka joutuvat alttiiksi vaihteleville kuormituksille esim. lattialevytyksissä, laudoituksissa sekä kuumasinkittyinä ulkoverhouksissa.

Kierrekampanaula
Kierrekampanaula - lastulevynaula
Kierrenaulatyyppinen kärkiosa, kampanaulatyyppinen kantaosa, sähkösinkitty. Käytetään lastulevyn, kovalevyn ja rakennelevyn naulauksessa.

Kellokantanaula
Kellokantanaula
Pyöreä, kamparihlattu varsi, laaja kellomainen kanta ja EPDM-tiiviste, kuumasinkitty, värilliset muovipinnoitettuina tai maalattuina. Käytetään kattolevyjen kiinnityksissä haluttaessa kestävä rakenne. Kanta takaa hyvän vesitiiviyden.

Ankkurinaula
Ankkurinaula
Pyöreä kamparihlattu varsi, tasakanta, kartio kannan alla, sähkösinkitty. Käytetään puuliitoskiinnikkeissä, mm. naulauslevyissä.

Karkaistu teräsnaula
Karkaistu teräsnaula
Pyöreä varsi, tasakanta. Käytetään koviin materiaaleihin kuten betoniin ja tiileen.

Haponkestävä kampanaula
Haponkestävä kampanaula
Pyöreä kamparihlattu varsi, loivasti pyöristetty kanta. Käytetään kohteissa missä ruostumisen mahdollisuus on suuri sekä tarvitaan suurta vetolujuutta. Suositellaan painekyllästetystä eli kestopuusta tehtävien ritilöiden, laitureiden yms. ulkorakenteiden naulaukseen.

Paneelinaula
Paneelinaula
Kamparihlattu varsi, kuparia tai messinkiä, koristekanta. Käytetään erityisesti kosteissa tiloissa kuten saunoissa ja pesuhuoneissa. Mahdollinen lakkaus mielummin nitroselluloosalakalla.

Tuulensulkulevynaula
Tuulensulkulevynaula - bitumilevynaula
Pyöreä, kamparihlattu varsi, laaja tasakanta, sähkösinkitty. Käytetään tuulensulkulevyjen naulauksissa.

Kaksikantanaula
Kaksikantanaula
Pyöreä varsi, kaksoiskanta. Käytetään mm. valumuoteissa ja muissa väliaikaisissa rakenteissa. Kaksoiskanta helpottaa naulan myöhempää irroittamista.

Aaltokantanaula
Aaltokantanaula
Pyöreä, kamparihlattu varsi, loivasti pyöristetty kanta ja EPDM-tiiviste, kuumasinkitty. Värilliset muovipinnoitettuina tai maalattuina. Käytetään profiloitujen seinä- tai kattolevyjen kiinnityksissä.

Rakennusmittaus Trimilli Oy - 1.3.1996